Ingyenes szállítás 30 000 Ft feletti vásárlás esetén!

FÉNYVÉDELEM JELENTŐSÉGE: MIÉRT FONTOS EGÉSZ ÉVBEN, NEM CSAK NYÁRON?

FÉNYVÉDELEM JELENTŐSÉGE: MIÉRT FONTOS EGÉSZ ÉVBEN, NEM CSAK NYÁRON?

FÉNYVÉDELEM JELENTŐSÉGE: MIÉRT FONTOS EGÉSZ ÉVBEN, NEM CSAK NYÁRON?

A napfény elengedhetetlen szerepet játszik életünkben, hiszen számos pozitív hatása van a szervezetre nézve, azonban a túlzott napfény káros lehet, a magas UV- sugárzás miatt évről-évre egyre fontosabbá válik a fényvédelem. Nemcsak nyáron, hanem egész évben fokozott figyelmet kell fordítanunk az UV- sugárzás ártalmainak csökkentésére.

 

Az UV-sugárzás veszélyei jól ismertek. A túlzott UV-A és az UV-B sugárzás, hosszú távon súlyos bőrkárosodáshoz vezethet, ilyen például a napégés, a bőrrák vagy az előrehaladott bőröregedési folyamatok. Bár nyáron ezek a veszélyek különösen nagyok lehetnek, nem szabad megfeledkezned arról, hogy az UV-sugárzás jelen van egész évben, még a hidegebb hónapokban is.

 

Tényleg szükséges a fényvédelem?

Egyesek úgy gondolják, hogy csak akkor van szükségük fényvédőre, ha strandra mennek, vagy ha hosszabb ideig ki vannak téve a napsugárzásnak, mások pedig a tudatosabb bőrápolók táborát erősítik, így tudják hogy a fényvédelem elengedhetetlen és minden nap kellene fényvédőkrémet használniuk.

Sokan csak a nyári hónapokban tartják kéznél a fényvédőt, pedig akár süt a nap, akár felhős az idő, a fényvédelem elengedhetetlen. Nagyon fontos, hogy minden nap használj fényvédő terméket, vagy fényvédelemmel ellátott napalli krémet különben veszélyeztetheted a bőröd egészségét!

Tudtad, hogy az ultraibolya sugarak mindig jelen vannak? Az UV-sugarakat a felhők nem takarják el, így még ha nem is látszik a Nap, akkor is ki vagy téve az ultraibolya sugárzásnak. A fényvédő blokkolja ezeket a sugarakat, és csökkenti a leégés, bőrkárosodás esélyét.

Tipp: keress egy olyan széles spektrumú fényvédő krémet, amelynek SPF-je 30+, hogy a legnagyobb eséllyel védve légy a Nap ellen! A széles spektrumú fényvédő krémek az UVB- és az UVA-sugarak ellen is védelmet nyújtanak.

Lehet, hogy nem tudtad, de a ráncok, a túlzott napsugárzásnak való kitettség miatt is kialakulhatnak. Az évekig tartó napsugárzás következtében az arcbőr gyorsabban kezd öregedni, ami nem csak esztétikai szempontból lehet zavaró. Azonban a rendszeres fényvédelem segít megóvni a további károsodástól.

Ha sötétebb színű a bőröd, a bőrödben lévő melanin némi védelmet nyújt a leégés ellen, de ettől függetlenül védened kell a bőrödet a káros ultraibolya sugaraktól. A világos bőrűek esetében a napozás hatására hamarabb jelennek, a bőrpír, vagy a leégés tünetei, viszont bőrszíntől függetlenül mindenkinek fényvédőt kell viselnie.

Azt gondolhatod, hogy a leégés káros hatásai elmúlnak, amint a bőrpír elmúlik, de ez nem így van. Az UV- sugarak mélyen behatolnak a bőr rétegeibe, ahol a sejtek károsodhatnak, sőt el is pusztulhatnak. A leégés a bőr reakciója a nap ultraibolya sugárzására, és hosszú távú hatásai nemcsak ráncokat eredményeznek, hanem a bőrrák kockázatát is megnövelhetik.

 

Fényvédelem egész évben- tippek a tudatos bőrápolásért

A tévhittel ellentétben az UV-sugárzás télen is jelen van, még ha a napfény ereje gyengébb is, a hó és a jég visszaveri a sugárzást, ezért a hegyekben vagy a havas tájakon még inkább ki vagyunk téve az UV-sugárzásnak. Emellett az UV-sugárzás képes áthatolni a felhőkön és az üvegen keresztül is, így az autóban ülve, az otthonunkban, vagy akár az irodában is ki lehetünk téve ennek a káros sugárzásnak.

Az UV-sugárzás minimalizálása érdekében fontos, hogy mindig védekezz ellene!

Íme néhány tipp található a megfelelő fényvédelem érdekében, az év minden szakaszában:

  1. Használj fényvédőt: a fényvédő krém az egyik legfontosabb fegyverünk a fényvédelemhez. Használj olyan krémet, amely legalább SPF 30-as faktorszámmal rendelkezik, és védelmet nyújt mind az UV-A, mind az UV-B sugarak ellen! Használd akkor is, ha felhős az ég, hiszen az UV-sugarak áthatolnak a felhőkön is.
  2. Viselj megfelelő ruházatot: amikor hosszabb időt töltesz a szabadban, viselj hosszú ujjú felsőt, hosszú nadrágot és kalapot vagy sapkát! A könnyű, szellőző anyagok használata segít elkerülni a túlmelegedést, miközben védelmet nyújtanak a bőrnek.
  3. Ne feledkezz meg szemed védelméről sem: viselj napszemüveget, amely UV-szűrővel rendelkezik, és megfelelő védelmet nyújt. Válassz olyan napszemüveget, amely a lehető legnagyobb területet védi, és figyelj arra, hogy a lencsék megfelelően sötétek legyenek!
  4. Kerüld a nap legforróbb óráit: a déli órákban, amikor a napsugárzás a legerősebb, igyekezz minél kevesbb időt a szabadban tölteni! Ha mégis kint kell lenned, akkor tartózkodj inkább árnyékban, vagy használj napernyőt, kalapot, vagy sapkát a fejed védelme érdekében!
  5. Fényvédelem beltéren is: az ablakok nem blokkolják teljes mértékben az UV-sugárzást. Használj függönyöket vagy rolót otthonodban!
  6. Rendszeresen ellenőrizd a bőrödet: vizsgáld át rendszeresen és figyeld a lehetséges elváltozásokat, mint például új anyajegyek vagy különös bőrelszíneződések megjelenése! Ha bármilyen gyanús változást észlelsz, fordulj bőrgyógyászhoz!
  7. Gondoskodj a megfelelő hidratálásról: a napfény és az UV-sugárzás kiszáríthatja a bőrt. Használj hidratáló, tápláló krémet, hogy megőrizd bőröd hidratáltságát és rugalmasságát!

Az egész évben folyamatosan alkalmazott fényvédelem kiemelten fontos az egészséged megőrzése szempontjából. Ne feledkezz meg a fényvédelemről még akkor sem, ha az időjárás nem tűnik túl naposnak vagy melegnek! Az UV-sugárzás mindig jelen van, és az elhanyagolt fényvédelem hosszú távon súlyos következményekkel járhat.